Liever luisteren dan lezen? Luister dan naar de audio opname van dit artikel.

Hoe je onbewuste gedachten & mindset je succes beïnvloeden

Mijn ontdekkingsreis naar succes begon ongeveer in 2004. Ik liep op verschillende punten in mijn leven vast en ervaarde naast geluk ook moeite, conflicten en mislukking. Hoe ik het tij kon keren wist ik niet. Ik vocht voor geluk en succes, maar alles wat ik deed leek averechts te werken. Wat ging er mis?

Je omstandigheden als spiegel

Je omstandigheden als spiegel - Druppel

Op mijn werk kreeg ik van een collega de eerste hint: “Ja joh, wat je uitzendt dat krijg je terug!” Dit vond ik niet leuk om te horen, al begreep ik wel dat ik dan veel angst moest uitzenden, gezien de conflicten die ik had. Kort daarna trok ik een inspiratiekaartje met daarop de tekst: ‘Zoals je het gelooft, zo zal het gebeuren.’

Deze keer kwam hij helemaal binnen. Mijn conclusie was: als ik conflicten heb, dan gelóóf ik dus in conflicten. Als ik mislukking ervaar, dan gelóóf ik dus in mislukking en falen.

En ik vroeg me af: Is dat wat ik werkelijk wil en wat voor mij weggelegd is?

Ik analyseerde mijn vervelendste ervaringen en omstandigheden en schreef alle onderliggende overtuigingen op die ik me kon bedenken. Ik liet ze los met de methode waar ik mee werk en verving ze door helpende en positieve overtuigingen. Dat luchtte in ieder geval al op.

Verbluffend resultaat door het veranderen van mijn mindset

Tot mijn verbazing kreeg ik binnen 3 maanden ander werk dat beter betaald werd, en had ik minder conflicten. Ik had de negatieve spiraal voor een groot deel omgebogen naar een positieve, opbouwende spiraal. Niet dat het daarna allemaal gelijk van een leien dakje ging, maar er was wel een trend gezet en ik had door waar de sleutel tot succes zat: in mijn mindset oftewel mijn instelling.

Tijdens mijn coachopleiding heb ik geleerd: 1x bepaald gedrag kan, 2x valt op en 3x is een patroon en heb je iets te doen. Dit werd gezegd in de context van ‘hoe omgaan met coachklanten die ongewenst gedrag vertonen zoals te laat te komen of huiswerk niet maken’.

Deze regel ben ik echter ook op mijn omstandigheden gaan toepassen. Zodra ik 3x iets meemaak wat ik niet wil, onderzoek ik mijn overtuigingen en gedachten hoe ik over die zaak denk en welke overtuigingen de boel saboteren. Vervolgens verander ik die onderliggende overtuigingen en vaak verandert dan ook redelijk snel de situatie. Soms gaat dat per direct, soms heeft het wat meer tijd nodig.

Hoe je mindset je gedrag en omstandigheden beïnvloedt

Mindset en business - Hoe je mindset je gedrag en omstandigheden beïnvloedt

In de jaren na deze ervaring heb ik veel geleerd over de invloed van je mindset op gedrag en omstandigheden. Ik leerde dat wij vaak wel dènken dat we positief zijn, maar dat er onder het ‘wateroppervlak’ – in je onderbewuste – heel andere dingen spelen. En dat je bewuste gedrag slechts 5 a 10% ook echt bewust wordt aangestuurd. De andere 90-95% wordt geredigeerd vanuit je onderbewuste. Dat wil zeggen dat je omstandigheden voor een groot deel bepaald worden door hoe jij (onbewust) de wereld ziet. Die zienswijze vormt jouw referentiekader.

Mindset en business

‘Ok, leuk verhaal, maar wat heb ik daar als ondernemer nu aan?’, denk je nu misschien.

De les voor mij was: Soms denk je dat je positief in het leven of in je business staat, maar vertellen je omstandigheden iets anders. Door je omstandigheden als spiegel te gebruiken en de achterliggende beperkende of saboterende gedachten en overtuigingen om te buigen naar positief, kun je invloed uitoefenen op je omstandigheden. Hierdoor heb je je succes meer in eigen hand en ben je minder de speelbal van de omstandigheden.

Vraagje: Zijn jouw huidige omstandigheden helemaal zoals je ze zou wensen? Ik ben benieuwd naar jouw zienswijze, dus reageer in de comments!

Wil je meer informatie over hoe Serena 4 Business jou hierbij kan helpen? Bekijk dan het aanbod!

Boeken die ik kan aanbevelen

Wil je meer weten over dit onderwerp, kijk dan eens naar deze boeken…