Liever luisteren dan lezen? Luister dan naar de audio opname van dit artikel.

Bereik je doelen met minder moeite

Heb jij ook een soort haat-liefde verhouding met het stellen van doelen? Ergens weet je dat ze belangrijk zijn, maar aan de andere kant wil je ook niet beperkt worden door in beton gegoten afspraken. Gevolg: stress en afkeer als het om doelen gaat. En toch erken ik ook dat het goed is om doelgericht te werken. Hoe kun je de balans zo vinden dat je wel doelgericht werkt, maar het doel je niet beperkt of opzadelt met onnodige stress?

Vaak denken we bij doelen stellen aan in beton gegoten afspraken met stressvolle deadlines, harde afspraken etcetera. Gelukkig kan het ook anders. Relaxter en vanuit flow.

In onderstaand overzicht zie je verschillende manieren om je wensen te realiseren. Dit kan heel materieel en reactief zijn zoals op verzoek een offerte schrijven, of juist heel pro-actief, zoals koude aqcuisitie of andere actieve marketing bedrijven.

Er zijn ook manieren die meer spiritueel zijn, die meer werken op basis van vertrouwen en visualiseren. Geen van deze manieren is verkeerd, en elke manier kent zijn eigen voordelen en uitdagingen.

Overzicht van verschillende manieren om je wensen te realiseren.

Mijn favoriete manier kent de volgende stappen. Ik heb ontdekt dat de eerste 3 van wezenlijk belang zijn en dat de overige stappen dan zo goed als van zelf gaan.

 1. Vorm je een helder beeld van je doel. Maak voor jezelf het beeld zo gedetailleerd en volledig mogelijk. Hoe ziet het eruit? Wat doe je dan? En wat doen anderen/ hoe reageren zij? Waar ben je? Hoe voel je je als je je doel bereikt hebt? Met wie ben je dan samen? Wat is het effect van het behalen van jouw doel op anderen? Fantaseer er maar op los. Maak een beschrijving, tekening of wat voor jou beste werkt.
 2. Kun je je voorstellen dat je het doel bereikt hebt? Zie je het plaatje? Geloof en vertrouw je dat je het doel kunt bereiken?
  Laat alle excuses, twijfels, angsten, overtuigingen die je afremmen of weerhouden los en buig ze om naar vertrouwen en visie.Minpunten en pluspunten
 3. Bereken de kosten. Wat ben je bereid te investeren in tijd, geld en energie? En ben je bereid om anders te gaan denken/ handelen om je doel te bereiken?
  Is je antwoord ja, dan is het een doel dat bij je past. Ben je niet bereid alles te doen wat nodig is, dan kun je je energie beter sparen voor een doel dat beter bij je past.
 4. Kies bewust voor het doel. Maak een afspraak met jezelf dat je alles wilt doen om dit doel te bereiken en ga er vol voor.
 5. Laat je doel los. Ja echt waar. De truc is dat je alles wilt doen om je doel te bereiken en dat je niet meer los laat, maar dat zonder dat je er aan gehecht raakt. En dan gaat het vooral om de manier waarop je je doel zult bereiken en het tijdspad dat je had gewenst.
 6. Volg de ingevingen die je krijgt en volg de flow. Laat jouw beeld van wat je inspanningen op moeten leveren los, en doe wat je moet doen en laat het resultaat los.
 7. Zorg dat je innerlijk open en positief blijft, zodat je gefocust blijft op je ingevingen. Daarbij mag je er van uit gaan dat ALLES wat op je pad komt meewerkt aan het bereiken van je doel, ook als het volledig tegengesteld lijkt te gaan. (Dit is soms best spannend!)
 8. Geniet van de weg naar je doel toe, en geniet van het moment dat je je doel hebt bereikt!

Doelen stellen wordt een soort spel en het behalen van je doelen een avontuur.Op deze manier wordt het doelen stellen een soort spel en het behalen van je doelen een avontuur. In plaats van alles zelf te hoeven bedenken komt het naar je toe op manieren die je nooit verwacht zou hebben. Het universum is super creatief!!

Gaat er dan nooit iets mis? Tja, dat is maar hoe je ernaar kijkt. Dingen kunnen wel heel anders lopen dan je had verwacht, soms is ook het tijdpad anders dan je had verwacht. Maar over het algemeen is mijn ervaring dat op deze manier doelen stellen voor je onderneming of voor je persoonlijke ontwikkeling veel minder energie kost dan wanneer je alle touwtjes zelf in handen wilt houden. Of wanneer je helemaal geen doelen stelt…
Wil je meer informatie over hoe Serena 4 Business jou hierbij kan helpen? Bekijk dan het aanbod!

Boeken die ik kan aanbevelen

Wil je meer weten over dit onderwerp, kijk dan eens naar deze boeken…